Welcome to the Gamexeon Forum.
Page 1 of 6 1 2 3 ... LastLast
Views: 42442
Replies: 59
  1. #1
    Ravager Achievements:
    Three Friends Your first Group Recommendation First Class Created Album pictures Veteran
    Array
    Posts
    5,792
    Points
    731,317
    Level
    86
    Points: 731,317, Level: 86
    Level completed: 53%, Points required for next Level: 8,133
    Overall activity: 0%

    Arrow [Review] ACER Aspire 4740-331G32Mn - Core i3 Rocks!!!

    Review ACER Aspire 4740-331G32Mn - Core i3 Rocks!!!


    Kali ini saya berkesempatan untuk mereview salah satu model dari produk notebook Acer Aspire terbaru yaitu
    ACER Aspire 4740-331G32Mn.
    Konfigurasi sesuai yang tertulis di web :
    AS4740-331G32Mn Linpus™ Linux® , Intel® Core i3-330M processor (3 MB L3 cache, 2.13 GHz, DDR3 1066 MHz, 35 W),
    supporting Intel® 64 architecture, Intel® Smart Cache ; Mobile Intel® HM55 Express Chipset ; 14" HD Acer CineCrystal™ LED-backlit TFT LCD ; 16:9 aspect ratio ; 1GB DDR3 ; 320GB HDD ; DVD SuperMulti Double Layer Drive ; 5-in-1 Media Reader ; HDMI™ port with HDCP support ; Integrated Wireless WiFi Link 802.11b/g/Draft-N ; Acer Crystal Eye High-Def webcam ; 3rd Generation Dolby Home Theater.
    Pada kedatangan sample ini, saya mendapatkan versi LINUX yang terpaksa harus saya bongkar dan install ulang dengan Windows 7.

    Memang sudah saatnya notebook kelas mainstream memiliki platform baru yang lebih powerful, tapi lebih irit daya.
    Processor Intel Core i3 Mobile codename Arrandale dengan fabrikasi 32nm sudah menjawabnya pada tahun 2010 ini.
    Menggantikan tahta pendahulunya Intel Core 2 Family T5XXX dan T6XXX series, vendor sendiri mengklaim begitu banyak kelebihan yang ditawarkan pada processor ini. Mari kita lihat implementasi mobile processor terbaru pada notebook Acer yang dilabel pada harga sekitar 5.9 jutaan yang akan saya review ini.



    UNBOXING
    Spoiler :



    Box lebih tipis dari pendahulunya, Acer Aspire 4736


    Kartu garansi, yang pertama kita dapatkan saat membuka box kemasan




    Bundled :






    Saya kira ada perubahan dari desain Acer Aspire terbaru ini, ternyata masih menggunakan casing Aspire 4736


    Yeah... Core i3 rocks!!! Generasi terbaru dari Intel Core family sudah tertanam didalam notebook ini




    TOP VIEW
    Spoiler :




    BOTTOM VIEW

    Spoiler :




    I'M READY!!!
    Spoiler :






    KEYBOARD TYPE
    Spoiler :


    Model "chicklet" yang menjadi standar keyboard sekarang ...sangat nyamannnn....



    I/O
    Right Side


    * 1x USB 2.0 ports
    * Modem (RJ-11) port


    Left Side


    * Multi-in-1 card reader (SD™, MMC, MS, MS PRO, xD)
    * HDMI™ port with HDCP support
    * 2x USB 2.0 ports
    * External display (VGA) port
    * HDMI port (wow!!!)
    * Headphone/speaker/line-out jack with S/PDIF support
    * Microphone-in jack
    * Line-in jack
    * Ethernet (RJ-45) port
    * DC-in jack for AC adapter

    Spesifikasi Teknis
    Spoiler :



    Processor & Chipset

    * Intel® Core i3-330M processor (3 MB L3 cache, 2.13 GHz, DDR3 1066 MHz, 35 W), supporting Intel® 64

    architecture, Intel® Smart Cache
    * Mobile Intel® HM55 Express Chipset

    Memory

    * Dual-channel DDR3 SDRAM support
    * Up to 4 GB of DDR3 1066 MHz memory, upgradeable to 8 GB using two soDIMM modules (for 64-bit OS)

    Optical media drive


    * 8X DVD-Super Multi double-layer drive

    Storage

    * 160/250/320/500/640 GB or larger hard disk drive
    * Multi-in-1 card reader, supporting Secure Digital™ (SD), MultiMediaCard (MMC), Memory Stick® (MS), Memory

    Stick PRO™ (MS PRO), xD-Picture Card™ (xD)

    Display

    * 14" HD 1366 x 768 pixel resolution, high-brightness (200-nit) Acer CineCrystal™ LED-backlit TFT LCD,

    supporting simultaneous multi-window viewing via Acer GridVista™
    * 16:9 aspect ratio
    * 8 ms response time

    Graphics

    * NVIDIA® GeForce® 310M with 512 MB of dedicated DDR3 VRAM, supporting NVIDIA® CUDA™, PhysX™, PureVideo® HD on ACER Aspire 4740G-432G50Mn model

    technology, OpenEXR High Dynamic-Range (HDR) technology, Shader Model 4.0, Microsoft® DirectX® 10.1
    * Dual independent display support
    * 16.7 million colors
    * MPEG-2/DVD decoding
    * WMV9 (VC-1) and H.264 (AVC) decoding
    * HDMI™ (High-Definition Multimedia Interface) with HDCP (High-bandwidth Digital Content Protection) support

    Audio

    * Dolby®-optimized surround sound system with two built-in stereo speakers
    * Optimized 3rd Generation Dolby Home Theater®7 audio enhancement, featuring Dolby® Digital Live, Dolby® Pro

    Logic® IIx, Dolby® Headphone, Dolby® Natural Bass and Dolby® Sound Space Expander, Dolby® Audio Optimization,

    Dolby® High Frequency Enhancer technologies
    * True5.1-channel surround sound output
    * High-definition audio support
    * S/PDIF (Sony/Philips Digital Interface) support for digital speakers
    * MS-Sound compatible
    * Acer PureZone technology with two built-in stereo microphones, featuring beam forming, echo cancellation,

    dynamic gain control (TBC), and noise suppression technologies

    Communication

    * Acer Video Conference1, featuring:
    • Acer Crystal Eye webcam with 640 x 480 resolution
    • Acer PureZone technology
    * Acer InviLink™ Nplify™3 802.11b/g/Draft-N Wi-Fi CERTIFIED® network connection, supporting Acer SignalUp™

    wireless technology or
    * Acer InviLink™3 802.11b/g Wi-Fi CERTIFIED® network connection, supporting Acer SignalUp™ wireless technology
    * Bluetooth® *Manufacturing option
    * Gigabit Ethernet, Wake-on-LAN ready
    * 56K ITU V.92 with PTT approval12, Wake-on-Ring ready

    I/O Interfaces

    * Multi-in-1 card reader (SD™, MMC, MS, MS PRO, xD)
    * HDMI™ port with HDCP support
    * Three USB 2.0 ports
    * External display (VGA) port
    * Headphone/speaker/line-out jack with S/PDIF support
    * Microphone-in jack
    * Line-in jack
    * Ethernet (RJ-45) port
    * Modem (RJ-11) port
    * DC-in jack for AC adapter

    Security

    * BIOS user, supervisor, HDD passwords
    * Kensington lock slot

    Power supply and battery

    * ACPI 3.0 CPU power management standard: supports Standby and Hibernation power-saving modes
    * 48.8 W 4400 mAh 6-cell Li-ion battery pack: • 3-hour battery life13
    * 3-pin 65 W AC adapter
    * Energy Star®

    Keyboard & Special Controls

    * 86-/87-/91-key keyboard, with inverted "T" cursor layout
    * Multi-gesture touchpad pointing device supporting:
    •Circular-motion scrolling •Pinch-action zoom •Page flip
    * 10 function keys, four cursor keys, two Windows® keys, hotkey controls, independent standard numeric keypad,

    international language support,
    * Easy-launch buttons: WLAN, programmable key, file backup, volume up, volume down, touchpad lock
    * Media control keys (printed on keyboard): play/pause, stop, previous, next

    Weight and dimensions

    * 342 (W) x 239 (D) x 23/38.6 (H) mm (13.4 x 9.4 x 0.9/1.5 inches)
    * 2.3 kg (5.07 lbs.) with 6-cell battery

    Quality & Reliability Tests

    * Temperature & humidity test
    * Free drop test
    * Acoustics test
    * Weight and pressure test
    * Shock and vibration test
    * Electrostatic discharge immunity test
    * MTBF (Mean Time Between Failure) test
    * Hinge life test
    * Keyboard-switch life test

    Options

    * 1 GB / 2 GB DDR3 1066 MHz soDIMM module
    * 6-cell Li-ion battery pack
    * 3-pin 65 W AC adapter
    * External USB floppy disk drive

    Warranty

    * One-year International Travelers Warranty (ITW)



    TESTING

    Software :
    CPUZ 1.53
    3DMark 06
    Cinebench R10
    Everest 5 Engineering Edition
    HDD Tune 2.55
    Super Pi
    Prime95

    OS
    Windows 7 Ultimate 32 bit

    Pilih notebook atau PC dengan basescore 3.0



    Pertama-tama, mari kita lihat data yang bisa didapat dari CPUZ


    2 cores 4 threads!!!


    Cachemem Benchmark Everest



    3DMark 06

    CPU Score : 2231
    Overall Score : 1205
    Hampir 10x lebih cepat dari system Pineview yang pernah saya review sebelum ini.


    Cinebench R10


    Score 5572

    HDD Tune 2.55

    Transfer minimum di kisaran 31 MB/sec sementara maksimum di 66 MB/sec.

    Super Pi

    test super pi 1M selesai dalam waktu 21,3 detik. Hasil yang cukup baik menurut saya.

    Temperature Idle

    HDD yang panas....

    Temperature Load

    Processor menunjukkan suhu 66C pada saat testing dengan prime95 (bukan orthos cuy, ini 4 threads!!! )
    HDD tidak menunjukan perubahan suhu.

    Awesome!!! cuma itu yang bisa saya komentari tentang notebook baru ini. Penginstalan software terasa lebih responsif dibandingkan seri 4736 dengan processor Core 2 Duo T6600. Loading OS Windows 7 juga terasa lebih cepat.
    Sayangnya, notebook ini sepertinya kurang cocok untuk bermain game-game 3D yang berat karena keterbatasan hardware terutama grafis. Mungkin ditujukan untuk pengguna yang lebih mengutamakan multitasking dalam bidang office ataupun grafis skala ringan.

    (+)

    -Notebook tidak berasa panas seperti pada pendahulu-pendahulunya
    -Silent operation, dengan getaran yang minim saat pembacaan DVD atau CD
    -Price VS Performance yang mantap!!! I like it!!!
    -Port I/O lengkap
    -Disertakan DVD driver

    (-)

    -HDD panas
    -Desain masih menggunakan model Aspire 4736 sebelumnya. Tidak ada inovasi baru.
    -Tidak ada bluetooth pada varian ini, walaupun ada tombol untuk aktivasinya

    Sekian review dari saya, mohon maaf karena tidak menyertakan test game karena suatu alasan terutama keterbatasan waktu.
    Semoga bisa membantu teman-teman dalam memilih notebook yang sesuai.

    Regards,


    KL
    Last edited by kevin_leonhart; 29-01-10 at 06:52.

  2. #2
    Scary But Beautiful Achievements:
    Three Friends Recommendation First Class Created Album pictures Veteran Created Blog entry
    Awards:
    Community Award
    Array
    Posts
    7,322
    Points
    10,355,650
    Level
    100
    Points: 10,355,650, Level: 100
    Level completed: 0%, Points required for next Level: 0
    Overall activity: 0%
    Blog Entries
    2
    udeh make I3 ya .....
    btw score super pi nya lumayan cepet ya...
    kl bluetooth bisa beli ekternal aja deh....

    Super Fantastic Review bro kevin......
    Last edited by arthursnape; 28-01-10 at 17:40.

  3. #3
    Hacker Achievements:
    Three Friends Veteran 10000 Experience Points
    Array
    Posts
    162
    Points
    10,968
    Level
    11
    Points: 10,968, Level: 11
    Level completed: 44%, Points required for next Level: 1,182
    Overall activity: 0%
    Bos Tes game nya dong...

  4. #4
    Operator Achievements:
    Three Friends 1 year registered 5000 Experience Points
    Array
    Posts
    74
    Points
    7,531
    Level
    9
    Points: 7,531, Level: 9
    Level completed: 64%, Points required for next Level: 619
    Overall activity: 0%
    LIKE THIS


    matab hargany,
    jajal game dong

  5. #5
    Awakened Achievements:
    Three Friends 1 year registered 1000 Experience Points
    Array
    Posts
    27
    Points
    2,168
    Level
    5
    Points: 2,168, Level: 5
    Level completed: 58%, Points required for next Level: 382
    Overall activity: 0%
    udah make i3 harganya 5.9 jutaan lumayan menggiurkan tapi sayang vganya ga bisa buat ngegame

  6. #6
    nue
    nue is offline
    Angel Agent Achievements:
    Three Friends Created Blog entry Veteran Tagger First Class 50000 Experience Points
    Array
    Posts
    1,003
    Points
    708,504
    Level
    85
    Points: 708,504, Level: 85
    Level completed: 19%, Points required for next Level: 13,846
    Overall activity: 13.0%
    Blog Entries
    3
    harganya 5.9 juta..?

    ya ampun... ane dulu beli acer 4730z dgn harga 6.7 juta cuma dpt spek dual core,512 mb ddr2,hdd 160gb..

    skrg dgn harga 5.9 dah dapet spek semantep ntu..

    btw,,, nice info bro kevin...

  7. #7
    Hacker Achievements:
    Three Friends Recommendation First Class 1 year registered Tagger First Class 50000 Experience Points
    Array
    Posts
    173
    Points
    87,276
    Level
    30
    Points: 87,276, Level: 30
    Level completed: 57%, Points required for next Level: 2,574
    Overall activity: 0%
    Mantappp bgt review nya mas Kevin.

    Nah gmana dengan Acer 4740G yg udah pake Core i5 & Nvidia G310M,
    Mdahan ada peningkatan performa yg lmyan jauh...?

  8. #8
    Ravager Achievements:
    Three Friends Your first Group Recommendation First Class Created Album pictures Veteran
    Array
    Posts
    5,792
    Points
    731,317
    Level
    86
    Points: 731,317, Level: 86
    Level completed: 53%, Points required for next Level: 8,133
    Overall activity: 0%
    @arthur
    thanks bro for being PERTAMAX

    @irya, shandika n nue
    melihat spek VGA nya yang terintegrasi, sepertinya notebook ini bukan untuk game-game berat, seperti sudah saya jelaskan di atas.

    @komank
    mudah-mudahan dalam waktu dekat ini saya juga berkesampatan untuk mereview seri 4740G dengan i5 dan Nvidia G310M

  9. #9
    Ravager Achievements:
    Three Friends Your first Group Recommendation First Class Created Album pictures Veteran
    Array
    Posts
    5,792
    Points
    731,317
    Level
    86
    Points: 731,317, Level: 86
    Level completed: 53%, Points required for next Level: 8,133
    Overall activity: 0%
    @arthur
    thanks bro for being PERTAMAX

    @irya, shandika n nue
    melihat spek VGA nya yang terintegrasi, sepertinya notebook ini bukan untuk game-game berat, seperti sudah saya jelaskan di atas.

    @komank
    mudah-mudahan dalam waktu dekat ini saya juga berkesampatan untuk mereview seri 4740G dengan i5 dan Nvidia G310M

  10. #10
    Hacker Achievements:
    Three Friends Recommendation First Class 1 year registered Tagger First Class 50000 Experience Points
    Array
    Posts
    173
    Points
    87,276
    Level
    30
    Points: 87,276, Level: 30
    Level completed: 57%, Points required for next Level: 2,574
    Overall activity: 0%
    Boleh jg bro...
    penasaran jg neh ma yg seri 4740G selisih hrga nya gag beda jauh.

    Oya gmana dngan Batre nya bro, tahan brpa jam?



 
Page 1 of 6 1 2 3 ... LastLast

LinkBacks (?)

  1. 10-05-12, 02:58
  2. 01-05-12, 18:48
  3. 30-11-11, 21:21
  4. 13-11-11, 13:02
  5. 07-11-11, 23:46
  6. 25-10-11, 19:50
  7. 12-08-11, 04:54
  8. 31-07-11, 22:59
  9. 30-06-11, 22:32
  10. 22-06-11, 21:13
  11. 21-06-11, 20:33
  12. 26-05-11, 15:15
  13. 15-05-11, 19:21
  14. 13-04-11, 13:15
  15. 11-04-11, 11:09
  16. 10-04-11, 01:19
  17. 08-04-11, 14:46
  18. 06-04-11, 15:09
  19. 06-04-11, 00:29
  20. 30-03-11, 10:04
  21. 28-03-11, 22:48
  22. 24-03-11, 13:26
  23. 22-03-11, 16:21
  24. 21-03-11, 23:21
  25. 20-03-11, 18:54
  26. 19-03-11, 17:53
  27. 17-03-11, 12:54
  28. 16-03-11, 08:50
  29. 14-03-11, 17:16
  30. 10-03-11, 12:06
  31. 10-03-11, 07:50
  32. 09-03-11, 19:18
  33. 08-03-11, 20:10
  34. 06-03-11, 18:22
  35. 03-03-11, 19:33
  36. 26-02-11, 07:59
  37. 10-02-11, 03:29
  38. 04-02-11, 19:12
  39. 28-01-11, 22:59
  40. 21-01-11, 16:08
  41. 21-01-11, 02:39
  42. 14-01-11, 09:17
  43. 30-12-10, 09:41
  44. 23-12-10, 08:00
  45. 23-12-10, 07:56
  46. 26-09-10, 05:07
  47. 26-09-10, 05:04
  48. 12-08-10, 09:56
  49. 27-07-10, 22:52
  50. 14-07-10, 07:55

Tags for this Thread

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •  

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 100 101 102 103 104 105 106 107 108 109 110 111 112 113 114 115 116 117 118 119 120 121 122 123 124 125 126 127 128 129 130 131 132 133 134 135 136 137 138 139 140 141